Etkiniz AB Programı desteğiyle hazırladığımız “Aihm Kararları ve Sivil toplum: Kural 9.2 Bildirimleri ve Yaşam Bellek Özgürlük Deneyimleri” başlıklı e kitap ve video yayınlandı.
E kitaba buraya ya da aşağıdaki kapak resmine tıklayarak erişebilirsiniz.
Kural 9.2. Bildirimi Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine üye olan ülkeler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararları uygulamayı taahhüt etse de uygulamanın gereğince yapılıp yapılmadığı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından denetlenir. Bakalar Komitesi bu denetim faaliyetini yürütürken farklı kesimlerin söz konusu davalar ile ilgili görüşlerini de dikkate alır.
2022 yılında yayınlanan istatistiklere göre Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önünde Türkiye’nin taraf olduğu 136 adet öncü dava ve 361 adet tekrarlayan dava bulunmaktadır. İhlal kararlarının yerine getirilmesi ile ilgili ciddi sorunlar bulunduğu ifade edilmektedir. İhlal kararlarının yerine getirilip getirilmediğinin tespiti bakımından ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri büyük önem taşımaktadır. Kural 9.2. Bildirimleri bu nedenle yüksek işlevselliğe sahiptir.
Kural 9.2. Bildirimi olarak bilinen süreç, sivil toplum kuruluşları ve insan hakları ile ilgili ulusal kurum ve kuruluşların bu sürece dahil olmasına olanak sağlar. Bu katkı sadece davanın değerlendirmesi ile sınırlı olmayıp, uygulamaya dair önerileri de içerir. Bu katkılar gerçek dava dosyaları ile ilgili olduğundan insanların yaşamlarına dokunur. Ayrıca ülkedeki ağır insan hakları sorunlarının çözümü bakımından da önem taşır.
Bu e kitapta Kural 9.2. Bildirimi sürecinin nasıl işleyeceğine dair özet bilgiler ile Yaşam Bellek Özgürlük Derneğinin bu sürece dair deneyimlerini bulacaksınız.
____________________________________________
Kural 9.2 bildirimleri ile ilgil kısa videoyu aşağıdaki bağlantıdan ya da Yaşam Bellek Özgürlük YouTube kanalından izleyebilirsiniz.