“AKP Covid -19 Salgınını Seçim Kampanyasına Çevirmeye Çalışıyor” – Halkevleri Eskişehir Şube Başkanı Perihan Aslı Öğüt ile söyleşi

Perihan Aslı Öğüt

Yaşam Bellek Özgürlük emek örgütleriyle, emeğin hakları ve demokratik haklar için mücadele eden sivil toplum örgütleriyle konuşmaya devam ediyor. Bu söyleşinin konuğu emek, demokrasi ve insan hakları mücadelesinde önemli bir yer tutan Halkevlerinin Eskişehir Şube Başkanı Perihan Aslı Öğüt. Öğüt Eskişehir’de AVM çalışanı bir emekçi. Sorularımız ve Öğüt’ün yanıtları şöyle:

  1. Aslı Öğüt kimdir? Salgın günlerinde dikkate değer bir sorun yaşadınız mı? Genellikle zamanınızı nasıl geçiriyorsunuz? Ailede veya yakın çevrede Covid-19 hastası var mı? Varsa gelişmeler ne durumda?

    Eğitimci bir ailenin üç çocuğundan biriyim. 1987 yılında Hatay İskenderun’da doğdum. Osmangazi Üniversitesi Maliye Bölümünden mezun oldum. Okul bittikten sonrada hayatımı tek başıma Eskişehir’de kurmaya karar verdim. Kendimi bildim bileli Halkevlerinin öğrencisiyim. 2006 yılından beri hak mücadelesi içerisinde bir insan hakları savunucusu olarak yer almaya çalıştım. Bu dönem ise Halkevleri Şube başkanlığı görevini üstlendim. Okulum devam ederken bir mağazada yarı zamanlı çalışmaya başlamıştım. Şu an aynı mağazada mağaza şefliği yapıyorum. Şu an çalışmıyoruz tabi ki önümüzdeki ay maaş alacak mıyız belli değil. Milyonlarca çalışan gibi bizim firma da devletin kısa çalışma ödeneğine başvurmuş, ancak bir ay geçti üzerinden hala net bir açıklama yok. İşimize ne zaman döneceğimiz de belirsiz tabi. Dolayısıyla “bahşedecekleri” ücretle daha kaç ay yaşayacağımı bilmiyorum.
    Bu süreç bana iyi geldi bile diyebilirim. Günlük ortalama 9-10 saat ayakta yoğun stres altında çalıştığım için ekonomik ve sağlık kaygılarını bir yana bırakırsak, yapmayı ertelediğim ne varsa evin içerisinde bunlara vakit ayırıyorum. Film izliyorum, farklı müzik tarzları keşfetmeye çalışıyorum ve kendimce çalmaya çalıştığım bir bağlamam vardı onu geliştiriyorum. Bunun dışında günün büyük bir kısmı ülke ve dünya gündemini takip etmekle geçiyor. Covid-19 ile ilgili bir problem yaşamadım, ancak mağazalarımızı 18 Mart’ta kapattık o güne kadar psikolojik olarak çok yıprandık. Mağazalarımıza giren her müşterinin virüsü taşıyıp taşımadığını bilmeyerek yakın temas kurmak zorundaydık.

  2. Ülke genelinde Halkevleri üyeleri arasında Covid19’a yakalanan var mı? Varsa durumlarından haber alabiliyor musunuz?

    Sürekli bilgi alışverişi sağladığımız mekanizmalarımız var. Yerelde kendi üye ve dostlarımızın sağlık problemi ile ilgili bir durum olduğunda paylaşıp bütün şubelerimizi haberdar ediyoruz. Maalesef dün Zonguldak Kilimli Halkevi üyesi Fevzi Bekar’ı Covid-19 sebebiyle kaybettik.

  3. Eskişehir Halkevi Yönetim Kurulu toplantı yapabiliyor mu? Yapıyorsa nasıl yapıyor?

    Sürecin başında herkes gibi bizler de hayatın kısa sürede normale döneceğini, rutin toplantılarımızı yapabileceğimizi düşünmüştük. Tabi geldiğimiz noktada evlerimizden çıkmamız mümkün değil. Yürütme kurulu toplantılarımızı internet üzerinden uygulamalarla yapmaya çalışıyoruz. WhatsApp gurubumuzdan gündeme ilişkin önerilerimizi hızlıca paylaşıp sözümüzü söylemeye çalışıyoruz.

  4. Eskişehir’de salgın bağlamında yaşanan gelişmeleri izleyebiliyor musunuz? İzleyebildiğiniz kadarıyla, bilgileriniz çerçevesinde değerlendirmeleriniz nedir?

    Sosyal medya üzerinden izliyoruz. Sağlık sendikası ve çalışanı tanıdıklarımızdan da süreci takip ediyoruz. Süreç sıkıntılı devam ediyor. Hem halk bazında hem de sağlık çalışanları acısından. Sağlık çalışanlarının hem malzeme hem de çalışma koşuları zor. Yurttaş içinse merkezi yönetim doğru dürüst bir karar veremiyor. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı bir şekilde evlerde zorunlu kalıyor. Diğer insanlar, işçiler emekçiler işlerine gidiyor. Bu zor günlerde günlük kazananı, işçiyi, emekçiyi düşünen bir sermaye ve iktidar yok ortada. Zor zamanda devletin halkına destek olması gerekirken halktan para istiyorlar. Herkes ama herkes tedirgin. Halk için bir MASKE işini bile beceremediler. Toplum olarak iktidara olan inanç gittikçe azalıyor.

  5. Eskişehir özelinde Valilik, Sağlık Müdürlüğü veya Belediyeler tarafından salgına ilişkin arandınız mı? İl düzeyinde bir beklentiniz veya öneriniz var mı?

    Belediyeler tarafından iletişim kuruldu ancak başka bir kurumla iletişimimiz olmadı. Belediyelerle kurulan iletişimde hem kendilerinin hem de Halkevleri ve benzeri sosyal kuruluşların neler yapabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
    Valilik, İl Sağlık Müdürlüğüne önerilerimiz şunlar: Gün gün İl bazında yaşanan COVİD-19 hastalığı ile ilgili sayısal veriler (ilçe, mahalle) ve tablolar açıklanmalı. Herkese yaygın test ve parasız sağlık hizmeti verilmeli; maske dağıtımı kolaylaştırılmalı. Yerel yönetimlerle iş birliği artırılarak, halka hizmet ulaşımında hız kazanılmalı. Yerel yönetimlerin hesaplarına yapılan bağışlara konulan blokeler kaldırılmalı. Zorunlu olmayan tüm sektörlerde iş durdurulup ücretli izin uygulamasına geçilmeli. Elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar ücretsiz sağlanarak halkın ekonomik yükü azaltılmalı. Sağlık çalışanlarına gerektiği kadar koruyucu ekipman sağlanmalı ve periyodik olarak tarama testleri uygulanmalı.

  6. Bağış kampanyaları ile ilgili gelişmeleri (engellemeleri, baskıları) nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Akp bütün dünyayı etkisi altına alan Covid -19 salgınını bile seçim kampanyasına çevirmeye çalışıyor. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere CHP belediyelerinin yardım kampanyalarına bloke koyarak, Türk Tabipler Birliği, DİSK gibi muhalif kurumları sürece dahil etmeyerek, bütün bu süreci siyasi bir kazanıma çevirmek istiyor. Bu yüzden de pandemi sürecinde bile muhalefete baskıda bulunuyor. Yerel yönetimlerin halkla yakın temas kurup ortak hareket edebileceği sosyal belediyecilik anlayışını yaygınlaştırabileceği bir fırsat aslında. Bunu da başta şehrimizdeki sağlık sendikaları, eczacılar odası olmak üzere tüm STK’lar, dernekler, ilerici örgütlerle yapacağı ortak çalışmalarla sağlayabileceğini düşünüyoruz.

  7. Halkevleri emek, barış, demokrasi mücadelesinde önemli bir özne, aynı zamanda bir dayanışma örgütü; dayanışma ilişkileri bağlamında döneme özel bir çalışmanız var mı?

    Halkevleri olarak bu dönem özelinde bulunduğumuz bölgelerde dayanışma ağları örgütlemeye çalışıyoruz. Pandemi sürecinde evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşların alış veriş başta olmak üzere ihtiyaçlarını karşılıyoruz, ihtiyaç duyulan bölgelerde ücretsiz dezenfektan işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Yine bunların yanında salgın sürecinde çalışmak zorunda kalan işçiler, sağlık emekçileri başta olmak üzere koruyucu ekipman ihtiyacı olanlar için üye ve gönüllülerimizle birlikte maske ve siperlik yapıp ihtiyacı olanlara ücretsiz ulaştırıyoruz. Biliyoruz ki AKP iktidarı bu süreçte halk sağlığını korumak yerine sermayenin çıkarlarını korumaktadır. Bizler de dayanışmamızla birbirimizi koruyacağız.

  8. Bartın Halkevi Başkanı Yonca Alemdar 7 Nisan günü pazaryerinde ücretsiz maske dağıtırken gözaltına alındı, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Bu tarihten sonra AKP sözcüleri maske satılmasının yasaklandığını duyurdu; ücretsiz dağıtılacak dendi, buna rağmen maske sorunu devam ediyor. Konuya ilişkin değerlendirmeleriniz, önerileriniz neler?

    3 Nisan günü Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Recep Tayyip Erdoğan kamusal alanlarda maske kullanımının zorunlu hale getirildiğini, Ticaret Bakanı da maskelerin halkın ulaşabileceği alanlarda satışı için çalışma yaptıklarını ifade etmiştir. Sağlığın paralı, gıda enflasyonunun ve işsizliğin tavan yaptığı, asgari ücretin 2324 TL olduğu bir ülkede halkın tek kullanımlık maskeye her gün 3 TL ödeyemeyeceği gün gibi ortadadır. Bu sebeple herkese “ücretsiz maske” talebini ulaşabildiğimiz tüm kanallardan yaymaya çalıştık. Bartın Halkevi Şube Başkanımız Yonca Alemdar terziye diktirdiği maskeleri ücretsiz bir şekilde dağıtırken gözaltına altına alındı. Bu olay kamuoyunda epey tepki aldı ve nihayetinde yetkililer maske satışının yasaklandığını duyurdu. Maskelerin ücretsiz olarak önce PTT aracılığıyla evlere gönderileceği söylendi. Ardından e-devlet üzerinden maske için kayıt alınacağı açıklandı. Şimdi ise her yurttaşın kendilerine iletilen kodlarla eczanelerden maske alabileceği söyleniyor. Kod gelmeyen yurttaşlar hiçbir yerden maske alamadıkları gibi, kod gelen sınırlı sayıda yurttaşa da kullanım süresi saatlik olan maskelerden haftalık 5 adet verilecek. Bu süreçte maske bulamadığı, takamadığı için hastalık kapan tüm yurttaşlardan siyasi iktidar sorumludur.

  9. Bu dönem özelinde Halkevlerine ve üyelerine karşı kamuoyunun bilmediği, duymadığı baskılar var mı?

    7 Nisan günü yukarıda değindiğimiz üzere Bartın Halkevi Başkanı Yonca Alemdar pazarda ücretsiz maske dağıtırken gözaltına alındı. Yine 10 Nisan günü İstanbul Kadıköy’de salgın döneminde çalışmaya zorlanan işçiler için ücretli izin talebiyle ses çıkarma eylemi yapan 4 üyemiz gözaltına alındı. Okmeydanı Şubemize dernek faaliyetlerinin yasaklandığı iddiasıyla şubenin kapatılması yönünde baskı yapıldı.

  10. Covid19 salgın sürecinde Türkiye’nin genel durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Yakın geleceğe yönelik öngörüleriniz neler?

    Salgın ülkemizde ciddi bir hızla yayılmaya devam ediyor. Alınan tedbirler büyük şirketleri, sermayedarları, yandaşları koruyor. Hal böyle olunca emekçilere / işçilere işyerlerinde, şantiyelerde, fabrikalarda virüsle yaşamak düşüyor. Covid -19 sürecini hem devlet, hem de toplum yönetememiştir. Salgından önce devam eden ekonomik ve işsizlik sorunları bu dönemde geniş halk kitlelerini olumsuz etkilemiş; toplumun tümünde izlerini belirginleştirmiştir. İki aylık bir sürede gerek pandemi ile ilgili, gerekse günlük olağan yaşamla ilgili hiçbir önlemi alamayan iktidar Kanal İstanbul İhalesi, İnfaz Yasası, Salda Gölü ve 3-4 maaş alan bürokratların vergiden muaf tutulması gibi konularda büyük bir özveriyle çalışmıştır. Halkın özellikle şu günlerde pandemiden daha önemli ekonomik sıkıntıları var. Halkın sıkıntılarını çözmekten aciz olan bu iktidarın, gelecek günlerde de bu sorunları çözebileceği yalanlarına artık kimse inanmıyor.
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.